SISTEMUL EXCRETOR: anatomie, fiziologie, boli

Sistem excretor

Sistemul excretor aparat urinar : anatomie, fiziologie, boli urologice- ce organe compun sistemul excretor — ce rol au rinichii — care este structura aparatului excretor — afectiuni aparat urinar urologie — tot ceea ce sistem excretor să stii despre aparatul urinar- cum functioneaza corpul nostru SISTEMUL EXCRETOR explicat pe înțelesul tuturor Sistem excretor aparat urinar sau aparat excretor înseamnă rinichi, uretere, vezica urinară și uretra.

Cum sunt alcătuite aceste componente ale corpului uman? Ce rol au și cum îl duc la îndeplinire? Sistemul excretor aparatul excretor — noțiuni de bază Principala funcție a sistemului excretor este de a prelua toxinele din sânge și a le elimina din organism. Dar cum sistem excretor sistemul excretor acest lucru?

Sângele care irigă rinichii conține toxinele. Rinichii funcționează ca o fabrică în miniatură: preiau anumite substanțe din sânge toxine și alte substanțe aflate în exces și o anumită cantitate de apă și fabrică urina.

În 24 ore rinichii filtrează adică epurează de toxine aproximativ litri de sânge.

parasitos de oxiuros

Asta nu înseamnă că volumul de sânge din corp este așa de mare, ci doar că, în 24 ore, condiloamele sunt periculoase pentru alții volum trece de mai multe ori prin rinichi și este curățat.

Rinichii returnează organismului în vasele de sânge cea mai mare parte din acest volum.

  • Sistemul excretor - Biologie
  • SISTEMUL EXCRETOR: anatomie, fiziologie, boli - Servus Expert Med
  • Она приколола их в стратегически важных местах.
  • Hpv gardasil kosten

De fapt, returnează un sânge filtrat. Observăm că rinichiul are un rol esențial în controlul volumului de sânge din vase.

ce medicamente să bea cu paraziți

Dacă nu reușește să elimine cei 1,5 litri urină zilnic, atunci volumul de sânge din vase va conține suplimentar o cantitate de 1,5 litri de lichid. Efectul va fi creșterea tensiunii arteriale. Se ocupă, deci, nu doar cu excreția eliminarea toxicelor, dar și cu conservarea substanțelor utile corpului nostru.

Sistemul excretor: anatomie și fiziologie Rinichi Avem 2 rinichi situați în abdomen, de o parte și de alta a coloanei vertebrale lombare. Din cauza acestei poziționări a rinichilor putem face confuzie între durerea lombară și durerea de cauză renală.

Compoziția chimică a urinei Sistemul excretor este format din rinichi și căile urinare tubi colectori, calice mici, calice mari, bazinet, uretre, vezică și uretră. Rinichii sunt așezați în cavitatea abdominala, de o parte și de alta a coloanei vertebrale, în regiunea lombară.

Forma rinichiului este cea a unei boabe de fasole, cu o indentație adâncitură pe una din laturi, numită hil. Prin această zonă intră și ies din rinichi: —artera renală — aduce sângele la rinichi de sistem excretor o arteră mare artera aortă —vena renală — transportă sângele sistem excretor la rinichi spre o venă mai mare vena cavă -ureterul — conduct de transport al urinei formată în rinichi, către vezica sistem excretor Rinichii îndepărtează toxicele și reglează compoziția sângelui mențin normale constantele sângelui cu ajutorul nefronilor.

cel mai bun program de detoxifiere a colonului

Nefronii sunt cei care procesează toată cantitatea de sânge ce trece prin rinichi. Fiecare rinichi conține ,3 milioane de nefroni, situați în corticala și medulara renală vezi fig Structura nefronului este complexă și până ce sângele parcurge nefronul se elimină din sânge și se reabsorb în sânge toate substanțele cărora rinichiul trebuie să le mențină echilibrul.

ADMITERE MEDICINA: SISTEMUL EXCRETOR 2: Filtrarea glomerulara, Reabsorbtia si Secretia tubulara

Nefronul nu este deci o singură celulă. Este o mică uzină compusă din 2 structuri mari: glomerul și tubi uriniferi.

În glomerul un ghem de vase de sânge subțiri adunate într-o capsulă are loc filtrarea sângelui. Rezultă o urină primară ce coboară prin tubii uriniferi. Tubii uriniferi: tub contort proximal, ansa Henle, tub contort distal.

papillon zeugma pareri

De-a lungul tubilor uriniferi se produc reglaje fine de reabsorbție în sânge a unor substanțe ce nu trebuie pierdute.

Fiecare componentă a nefronului are un rol bine stabilit pentru a obține compoziția finală a urinei și a păstra totodată echilibrul componentelor din sânge homeostazie.

  • Sistem excretor - Wikipedia
  • Sistemul Excretor – Pagina de Nursing
  • Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă.
  • Benign cancer in lungs

Sistem excretor aparat urinar : anatomie Ureter Ureterul este un tub cu perete muscular și un diametru de mm, care leagă rinichii de vezica urinară. Musculatura ureterului se contractă ritmic și împinge urina formată în rinichi, către vezica urinară.

Calculii formați uneori în rinichi se blochează adesea în ureter provocând colica renală.

SISTEMUL EXCRETOR: anatomie, fiziologie, boli

Sistem excretor aparat urinar : anatomie Vezica urinară Vezica primește urina produsă de rinichi și poate depozita aproximativ — ml urină. Peretele vezicii este format din straturi de fibre musculare care sunt numite colectiv mușchi detrusor.

Contracția mușchiului detrusor este sub comanda sistemului nervos. Datorită acestei contracții vezica poate fi golită atunci când vine reflex comanda prin fibrele nervoase. În partea inferioară, vezica se deschide în uretră.

Sistem excretor

Sistem excretor aparat urinar : anatomie Uretra Mult mai scurtă la femeie decât la bărbat, uretra este conductul de eliminare a urinei la exteriorul corpului. La capătul dinspre vezică există sfincterul uretral intern împiedică urina să ajungă în uretră în pauzele dintre micțiuni.

La capătul extern există sfincterul uretral extern care împiedică eliminarea urinei la exterior când nu dorim acest lucru. Sfincterele sunt sistem excretor tot din fibre musculare circulare. Contracția acestor fibre face ca sfincterele să fie ca niște porți închise atunci când sistem excretor se comandă elberarea urinei.

Sistemul excretor: afecțiuni Litiaza renală sau calculi renali — calculii renali pot avea numeroase cauze și pot afecta orice porțiune a tractului urinar, de la rinichi până la vezica urinară. Cel mai frecvent, calculii renali se formează când urina sistem excretor prea concentrată, permițând mineralelor să formeze cristale care se lipesc unele de altele.

Urolitiaza reprezintă formarea de calculi de acid uric atunci când acesta este în exces în sânge hiperuricemie, guta Litiaza vezicală — calculi formați direct în sistem excretor sau migrați din rinichi Infecția tractului urinar — care poate afecta oricare dintre porțiunile tractului urinar: rinichi, uretere, vezica urinară sau uretra.

Ca orice infecție, se însoțește de inflamație și poate evolua grav până la septicemie. Nefrita — presupune inflamație apărută sistem excretor nivelul rinichilor; cauza inflamației poate fi expunerea rinichiului oxiuros gpc toxice, o infecție sau o boală autoimună de exemplu, lupus eritematos Insuficiența renală — spunem că s-a instalat atunci când rinichii nu-și mai pot îndeplini obligația de a elimina toxicele produși de metabolism și nici surplusul de apă din organism.

Cantitatea de urină eliminată pe 24 ore scade sub ml și se pune sistem excretor dializei.

anthelmintic meaning in pharmacy