Discuție:Ulcer gastroduodenal - Wikipedia

Sens duodenal

cum să determinați viermi rotunzi în corp schistosomiasis life cycle

A A A Ulcerul gastroduodenal se caracterizeaza printr-o pierdere limitata de substanta la nivelul mucoasei, submucoasei si sens duodenal in segmentele gastrice si duodenale supuse efectului acidopeptic al secretiei gastrice, cu manifestari clinice proprii si evolutie cronica cu recidive. Termenul de ulcer peptic este folosit mai ales in literatura anglo-saxona pentru a denumi ulcerul gastric sau duodenal, cel din portiunea inferioara a esofagului si de la nivelul diverticulului Meckel, precum si cel de la nivelul gastroenteroanastomozelor.

In literatura romana, denumirea de ulcer peptic este atribuita ulcerului aparut dupa rezectia gastrica, pe segmentul intestinal ala anastomozei.

Ulcerul gastric si duodenal

Ulcerul gastroduodenal cu evolutie cronica se distinge de ulceratia acuta, unica sau multipla, dar totdeauna superficiala, cu aspect de eroziune ce nu depaseste in profunzime musculara mucoasei. Repartitia bolii pe grupe de varsta este diferita, in raport cu localizarea sa.

Ulcerul gastric apare, de regula, cu o frecenta mai mare, dupa decada a V-a de viata, in timp ce ulcerul duodenal sens duodenal intalneste cu precadere intre 30 si 50 de ani. Ulcerul duodenal survine destul de rar sub varsta de 20 de ani si peste varsta de 80 de ani.

gejala penyakit papillomatosis pada hewan alternative la chimioterapie

Aproape un sfert din bolnavii cu ulcer gastric au antecedente de ulcer sens duodenal. Ulcerul gastric se insoteste de leziuni de gastrita situate mai ales antral, extinse insa ulterior si catre corpul gastric. Diametrul leziunii este de obicei de 0,5 — 2 cm. Ulcerul duodenal Se localizeaza aproape constant in prima portiune a duodenului, pana la 3 cm de pilor, are un diametru obisnuit sub 1 cm si este egal ca frecventa pe fetele bulbului. Localizarea pe fata posterioara poate produce hemoragii digestive prin erodarea arterei gastroduodenale.

hpv rokote gardasil white papilloma on tongue

Macroscopic, ulcerul se prezinta ca o pierdere de substanta cu aspect crateriform, rotunda sau ovala, marginita de un lizereu proeminent datorita infiltratiei endematoase locale. Microscopic, se poate remarca, pornind de la suprafata catre profunzime, un exudat cenusiu continand polimorfonucleare, hematii si fibrina, urmat de o zona de necroza fibrinoida, tesut de granulatie cu fibroblasti si vase de neoformatie, iar apoi sens duodenal tesut fibros, pana in musculoasa.

Sens duodenal ultim aspect diferentiaza sens duodenal ulcerul cronic de cel acut, complet lipsit de reactie fibroasa. Procesul ulceros poate progresa in musculoasa depasind peretele gastric sau duodenal, pentru a se deschide liber in cavitatea peritoneala ulcer perforatin afara de cazurile unde aceasta evolutie se produce lent, permitand organizarea unui proces plastic fibros de vecinatate perforatie acoperita.

In unele imprejurari organizarea conjunctiva aderentiala favorizeaza o perforatie transmurala lenta, dar progresiva a ulcerului, care isi continua evolutia sa in organul vecin ulcerul penetrant.

Sens duodenal.

Vindecarea se desfasoara din adancime catre suprafata hpv warzen erkennen proliferarea tesutului de granulatie prezent in crater, musculoasa afectata fiind inlocuita cu un tesut de fibroza cicatriceala, acoperit de mucoasa ce se regenereaza partial.

Ulcerul duodenal - etiologie Aparitia ulcerului este rezultatul dezechilibrului dintre factorii de agresiune si cei de rezistenta ce actioneaza la nivelul mucoasei gastroduodenale, produs prin efectul unor agenti numerosi, dar diferiti ca pondere. In acest sens conceptul de factori etiologici nu poate avea o semnificatie absoluta, ci numai de conditii care intervin in mod conex, cu valoare favorizanta sau predispozanta, in aparitia ulcerului gastroduodenal.

S-au elaborat, de-a lungul vremii, numeroase conceptii privind etiologia ulcerului gastroduodenal, care au fost pe rand parasite, reluate si reconsiderate, adaptate observatiilor clinico-experimentale moderne, care au conferit bolii un mecanism integrativ general plurifactorial. Alimentatia a fost in repetate randuri inclusa intre factorii ulcerogeni, dar nu s-au identificat alimente sau moduri deosebite de preparare a acestora care sens duodenal prezinte o legatura directa cu aparitia ulcerului.

detoxicolon pulbere prospect ceai pentru ficat gras

De-a lungul timpului, s-a atribuit importanta naturii traumatizante a unor mancaruri, ritmului neregulat al meselor, restrictiei alimentare globale sau lipsei din ratia zilnica a unor elemente considerate esentiale pentru protectia antiacida a mucoasei. S-a incriminat astfel lipsa din alimentatie a grasimilor, mai ales emulsionate, care declanseaza eliberarea hormonilor intestinali inhibitori ai secretiei acide enterogastrona, colecistokinin-pancreozimina.

Au fost acuzate, de asemenea, carentele vitaminice ca si carenta de lapte, zahar si proteine, fara ca acestea sa fie unanim demonstrate. Fumatul se asociaza frecvent cu ulcerul, intrucat determina inhibarea secretiei alcaline pancreatice, bogata in bicarbonat, cu rol de tampon in duoden, paralel cu cresterea secretiei si perturbarea peristalticii gastrice, mai ales antrale. El sens duodenal refluxul biliar duodenogastric, cu efect liposolubil asupra membranei epiteliului mucoasei, ceea ce conduce la retrodifuzionarea ionilor de hidrogen si aparitia ulceratiilor.

Nu este demonstrata o relatie directa intre numarul de tigari fumate si ulcer, fiind evidenta numai incidenta mai crescuta a ulcerului la cei care au obiceiul de a fuma. Consumul bauturilor alcoolicemai ales ca aperitiv, determina o rapida si intensa accentuare a peristalticii gastrice, creste secretia acida a stomacului, fara a o afecta pe cea peptica.

  • apois.ro - Articole medicale -Ulcerul gastric si duodenal
  • Definiție & Sens LOSEC
  • Ulcer duodenal » Secțiunea: Forum medical
  • Ulcerul gastroduodenal: cauze, simptome și tratament Cu excepţia serologiei, pentru celelalte teste neinvazive, se întrerupe inhibitorul de pompă de protoni cu minim 2 săptămâni înaintea testării.
  • Morfologia ulcerului duodenal care apare în PUD Se află frecvent în prima parte a duodenului De obicei, ulcere solitare, rotunde și ascuțite, cu o bază curată În sindromul Zollinger Ellison apar ulcerații multiple în întregul duoden.

Factorii meteorologici au fost supusi atentiei datorita tendintei la recidiva a durerilor primavara sens duodenal toamna, indeosebi in caz de ulcer duodenal. Aceasta periodicitate sezoniera este insa inconstanta, opiniile in legatura cu ea fiind contradictorii, iar consideratiile patogenice neconvingatoare. Se presupune ca variatiile brutale si simultane ale diferitilor factori meteorologici realizeaza modificari ale bioritmurilor ce favorizeaza producerea recidivelor sezoniere ale respiratory papillomatosis pathogenesis gastroduodenal.

Factorii profesionali pot participa la aparitia ulcerului sau a recidivelor sale dureroase, atunci cand activitatea curenta implica modificarea frecventa a sens duodenal de masa si odihna sau cand supune bolnavul in mod repetat, unor tensiuni psihice ridicate, unor stari de incordare indelungata.

In acest sens pledeaza existenta, inca de mult timp cunoscuta, sens duodenal familiilor de ulcerosi.

Sens duodenal. Discuție:Ulcer gastroduodenal - Wikipedia

Ulcerul survine cu incidenta crescuta si localizare similara si la gemenii monozigoti, in comparatie cu ulcerul care apare la gemenii heterozigoti. In majoritatea familiilor se constata caracterul recesiv al ulcerului duodenal.

noi descoperiri în managementul paraziților cum să scapi de viermi hipodermici

Predispozitia pentru a face boala se transmite poligenic, fiind evidenta statistic interventia genelor care confera atat caracterul de grup sanguin cat si caracterul de secretor al substantelor de grup sanguin.

Este posibil ca interventia mecanismului genetic sa sens duodenal produca si prin transmiterea unei mase mult crescute de celule parietale gastrice. Ulcerele gastrice si duodenale sunt intalnite de trei ori mai frecvent in familiile care mai au alti ulcerosi, decat in familiile fara aceasta boala.

Interventia corticosuprarenalei in aparitia ulcerului a fost invocata pentru a explica aparitia ulcerului in sens duodenal de stress, ca in starea de soc, dupa traumatisme si arsuri sau la bolnavii cu traumatisme cerebrale. Ulcerul aparut in aceste situatii are caractere diferite fata de ulcerul cronic, prin prezenta leziunilor acute multiple, cu sediul antral si aspect singerand, care au un mare potential hemoragic si o evolutie scurta.

Formarea acestor leziuni ulceroase se datoreste excesului de hormoni glucocorticoizi, care activeaza secretia clorhidropeptica si reduce rezistenta mucoasei.

Ulcère gastro duodénal : Le diagnostic - Conseils Retraite Plus Cu excepţia serologiei, pentru celelalte teste neinvazive, se întrerupe inhibitorul de pompă de protoni cu minim 2 săptămâni înaintea sens duodenal. B Antiinflamatoarele nonsteroidiene și ulcerul gastroduodenal Antiinflamatoarele nonsteroidiene AINS sunt alături de Helicobacter pylori, principalele cauze ale ulcerului gastric şi duodenal. Consumatorii de AINS au un risc de a dezvolta ulcer de 5 ori mai mare decât pacienţii de aceeaşi vârstă fără terapie. Discuție:Ulcer gastroduodenal Se consideră că aproximativ o treime dintre utilizatorii cronici de AINS dezvoltă ulcer. Problema este extrem de importantă deoarece AINS şi Aspirina sunt cele mai utilizate medicamente în toată lumea iar jumătate din pacienţii peste 65 de ani folosesc AINS măcar o dată pe săptămână, procent sens duodenal creşte cu vârsta.

Secretia excesiva de glucocorticoizi se produce printr-o hiperactivitate corticosuprarenaliana, sub influenta ACTH eliberat de catre hipofiza anterioara prin stimul hipotalamic. Aceasta cale nu pare a fi exclusiva, deoarece este posibil si un efect sens duodenal mediat de vag. De asemenea, este binecunoscut faptul ca in boala Addison exista aclorhidrie, iar bolnavii respectivi nu fac niciodata ulcer.

In aparitia ulcerului cronic hormonii glucocorticoizi nu par a avea un rol deosebit, intrucat concentratia lor serica si cantitatea de metaboliti eliminata urinar sunt normale, dar corticoterapia intensa si sens duodenal favorizeaza activarea unor ulcere latente preexistente si aparitia complicatiilor.

Ulcer duodenal

Cel putin pe plan teoretic ulcerul gastroduodenal se poate asocia cu toate bolile, exceptie facand acelea unde secretia gastrica acida este absenta. Incidenta acestei asociatii reprezinta, in unele cazuri, mai mult decat o coincidenta, demonstrand corelatii semnificative. Aparitia ulcerului este atribuita insuficientei factorilor de aparare, rezistentei scazute a mucoasei gastrice ca urmare a hipoxiei determinate de hipertensiunea portala si staza venoasa. La aparitia ulcerului participa hipersecretia de acid sens duodenal produsa ca urmare a hipercapniei cat si alterarea troficitatii mucoasei gastrice prin hipoxie.

Ulcerul are o evolutie rapida, cu simptomatologie necaracteristica, si se poate complica cu hemoragie sau perforatie. Ateroscleroza severa si cardiopatia ischemica coronara se pot asocia sens duodenal ulcerul gastroduodenal, ceea ce limiteaza, in unele cazuri, posibilitatea instituirii terapiei anticoagulante. Au mai fost mentionate asocieri ale ulcerului cu numeroase alte boli, printre care poliartrita reumatoida, mucoviscidoza, tumorile cerebrale, litiaza biliara, hernia hiatala etc.

Simptomatologia ulcerului gastroduodenal. Sindromul clinic ulceros se identifica din relatiile obtinute prin interogarea bolnavului, la anamneza, in legatura cu unele manifestari subiective caracteristice bolii.

Ulcerul gastroduodenal: cauze, simptome și tratament – apois.ro Sens duodenal

Ulcerul duodenal fara complicatii realizeaza un tablou clinic cu trasaturi proprii, simtomatologia sa fiind dominata de prezenta durerii, constanta si caracteristica, dar perceputa variabil, in functie de momentul evolutiv al bolii si de pragul excitabilitatii dureroase a bolnavului, ca foame dureroasa, arsura, crampe sau chiar ca o jena abdominala difuza.

De obicei, durerile au caracter surd si intensitate moderata, fiind cu atat mai puternice, cu cat ulcerul se afla situat mai aproape de sfincterul piloric sens duodenal cardial.

cancer de colon junta de andalucia human papillomavirus vaccine drug

Caracterele durerii se modifica, mai ales cu ocazia unor complicatii: se atenueaza sau dispare dupa hemoragie, devine colicativa sens duodenal stenoza pilorobulbara, este foarte puternica in ulcerul perforat. Sediul durerii este in mod obisnuit epigastrul pe o zona circumscrisa, delimitata precis de bolnav in formele necomplicate ale ulcerului duodenal.

Sens duodenal. Încărcat de

Mai rar, durerea se extinde pe o suprafata mare, fiind resimtita ca o tensiune dureroasa difuza si profunda. Iradierea durerii este dependenta de localizarea si profunzimea procesului ulceros, ca si de intensitatea stimulilor.

Ea evolueaza anterior, epigastric in distensia moderata a bulbului duodenal si posterior, vertebral, in ulcerul penetrant in pancreas. Poate iradia ascendent in distensia bulbara accentuata, descendent in localizarea postbulbara. Durerea devine intensa, profunda, persistenta, rebela la tratament, in perforatia acoperita si penetratiile adanci ale ulcerului.