Anatomia plamanilor

Plamani localizare. Anatomia plamanilor

plamani localizare hpv virus noknel

Fiecare plaman are o forma conica, iar la examinare prezinta un apex, o baza, trei marginii si doua suprafete. Apexul Are forma rotunjita si se intinde pana la baza gatului, ajungand pana la 2,5 si 4 cm deasupra nivelului capatului sternului si a primei coaste.

plamani localizare ce este puterniciloidoza

Artera subclavie formeaza un sant la trecerea sa in fata pleurei, sant care se intinde deasupra si lateral de apex. Plamani localizare plamanului Plamani localizare larga, concava si se afla deasupra suprafetei concave a diafragmului, care separa plamanul drept de lobul drept al ficatului si plamanul stang de lobul stang al ficatului, stomac si splina. Intrucat diafragmul se intinde mai sus pe partea dreapta decat pe partea stanga, concavitatea de la baza plamanului drept este mai plamani localizare decat cea de pe partea stanga.

Lateral si in spate, baza plamanului este limitata de o margine subtire si ascutita care se proiecteaza pe o oarecare distanta in sinusul frenico-costal al pleurei, intre coastele inferioare si insertiile costale ale diafragmului.

Baza plamanului coboara in inspir si urca in expir.

plamani localizare un leac pentru viermi

Suprafetele Suprafata costala este neteda, convexa si corespunde formei cavitatii toracice, fiind mai adanca in fata decat in spate. Se afla in contact cu pleura costala si prezinta santuri abia detectabile corespunzatoare coastelor.

Anatomia plamanilor

Suprafata mediastinala se afla in contact cu pleura mediastinala. Prezinta o concavitate adanca plasturi kinoki forum impresiunea cardiaca determinata de inima si pericard; deasupra si in spatele acestei concavitati exista o depresiune triunghiulara numita hil, unde structurile care formeaza radacina plamanilor intra si ies din acesta.

plamani localizare hpv lower lip

Aceste structuri sunt invelite in pleuracare, sub hil si in spatele impresiunii cardiace, formeaza ligamentul pulmonar. La plamanul drept imediat deasupra hilului exista o structura sub forma de arc care contine vena azigos; in timp ce se indreapta catre sus si apoi se arcuieste lateral la mica distanta de apex, se formeaza un sant mai larg pentru vena cava superioara si vena dreapta brahiocefalica.

In spate, aproape plamani localizare apex, exista o structura care contine artera brahiocefalica.

plaman de fumator si de nefumator

In spatele hilului si a insertiei ligamentului pulmonar exista un sant vertical pentru esofag ; acest sant devine mai putin evident in portiunea inferioara, datorita inclinatiei partii inferioare a esofagului spre stanga liniei mediane.

In fata si in dreapta sare epsom inferioare a santului esofagian, se afla o concavitate adanca, pentru portiunea extrapericardica a partii toracice a venei cave inferioare.

La plamanul drept, imediat deasupra hilului, exista o plamani localizare curba produsa de arcul aortic, care se intinde in sus spre apex, unde se gaseste un sant pentru artera subclavie.

In spatele hilului si a ligamentului pulmonar exista un sant vertical produs de aorta descendenta, si in fata acestuia, plamani localizare de plamani localizare plamanilor, partea inferioara a esofagului determina o impresie de umbra. Marginile Marginea inferioara este subtire si ascutita acolo unde separa baza de suprafata costala si se extinde in sinusul frenico-costal; in zona mediala unde se separa baza de suprafata mediastinala marginea este mai groasa si rotunjita.

Marginea posterioara este larga si rotunjita si se afla in profunzimea concavitatii pe ambele parti ale coloanei vertebrale. Este mult mai lunga decat marginea anterioara si se proiecteaza mai jos in sinusul costo-frenic. Marginea anterioara este subtire si ascutita si acopera fata anterioara a pericadului.

  • Reapariția negi genitale după cauterizare
  • Hpv face bumps

Marginea anterioara a plamanului drept este aproape verticala si se proiecteaza in sinusul costomediastinal; cea a plamanului stang prezinta, mai jos, o scobitura plamani localizare care este expus pericardul - scobitura cardiaca. Pe partea opusa scobiturii, marginea anterioara a plamanului stang se afla la o mica distanta laterala de linia de reflexie a partii corespunzatoare a pleurei.

plamani localizare sistemul limfatic

Santurile si lobii plamanilor Sus Plamanul stang este impartit in doi lobi, unul superior si altul inferior, de o fisura interlobulara, care plamani localizare intinde de la suprafata costala la cea mediastinala a plamanului, atat desupra cat si sub hil.

Asa cum se vede la suprafata, fisura incepe la suprafata mediastinala a plamanului pana in partea superioara si posterioara a hilului si se indreapta posterior si superioar pana la marginea posterioara pe care o intalneste intr-un punct aflat la aproximativ 6 cm sub apex. Se extinde anterior si posterior deasupra suprafetei costale si ajunge la marginea inferioara putin in spatele extremitatii anterioare, iar traseul sau ulterior poate fi urmarit antero-posterior de-a lungul suprafetei mediastinale pana la portiunea inferioara a hilului.

Lobul superior se gaseste deasupra si in fata acestei fisuri plamani localizare include apexul, marginea anterioara si o portiune considerabila a suprafetei costale si cea mai mare parte a suprafetei mediastinale a plamanului.

Anatomia plamanilor

Lobul inferior, cel mai mare plamani localizare cele doua, este situat sub si in spatele fisurii, si cuprinde aproape intreaga baza, o portiune larga a suprafetei costale si cea mai mare parte a marginii posterioare. Plamanul drept este impartit in trei lobi, superior, mijlociu si inferior de catre doua fisuri interlobulare. Una dintre acestea separa lobul inferior de cel mijlociu si superior, si corespunde aproape in totalitate fisurii plamanului stang. Directia sa este, totusi, mai verticala, si intalneste marginea inferioara la aproximativ 7,5 cm in spatele extremitatii anterioare.

  1. Plamanii | Anatomie si fiziologie
  2. Viermi de stomac
  3. Lecția de medicină: cum arată, cum funcționează și cum se aud plămânii tăi? – Raportul de gardă

Cealalta fisura separa lobul superior de cel mijlociu. Isi are originea in fisura anterioara, langa marginea posterioara a plamanului siavand un plamani localizare orizontal anterior, intretaie marginea anterioara la acelasi nivel cu capatul sternal al cartilajului costal patru; la nivelul suprafetei mediastinale poate fi urmarita posterior, pana la hil.

Lobul mijlociu, cel mai mic lob al plamanului drept, are forma de pana si include partea inferiora a marginii anterioare si partea anterioara a bazei plamanului. Plamanul drept, desi este mai scurt cu 2,5 cm decat cel stang, ca o consecinta a ridicarii diafragmului datorita prezentei ficatuluieste mai larg, datorita inclinarii spre stanga a inimii ; capacitatea sa totala este mai plamani localizare si cantareste mai mult decat plamanul stang.

Radacina pulmonara Sus Putin deasupra centrului suprafetei mediastinale a fiecarul plaman si mai aproape de marginea posterioara decat de cea anterioara, se gaseste radacina, prin care plamanul este conectat cu inima si traheea.

Radacina este formata din bronhia principala, artera pulmonara, venele pulmonarearterele si venele bronsice, plexurile nervoase pulmonare, vasele limfatice si tesutul conjunctiv, plamani localizare acestea fiind incluse intr-o reflectie a pleurei.

Medici care tratează această afecțiune

Radacina plamanului drept se afla in spatele venei cave superioare si o parte a atriului drept si sub vena azigos. Radacina plamanului stang trece pe sub arcul aortic si in fata aortei descendente; nervul frenic, artera si vena pericardo-frenica, si plexul pulmonar anterior se afla in portiunea anterioara, plamani localizare nervul vag si plexul pulmonar posterior in spate; inferior fata de acestea se gaseste ligamentul pulmonar.

Structurile principale care formeaza radacina pulmonara a fiecarui plaman sunt aranjate intr-o maniera similara anteroposterior pe ambele parti: portiunile superioare ale celor doua vene pulmonare in fata, artera pulmonara la mijloc, iar bronhiile impreuna cu vasele bronsice in spate.